Poze sau pozne cu talent?

Cel mai usor usor este sa arati cu degetul iar fotografii din Constanta nu fac exceptie. Da, ne pricepem sa catalogam, sa criticam si sa punem etichete. Mai nou exista sapte mii de tipuri de fotografi:  profesionisti, entuziasti, amatori incepatori, amatori avansati, experti, fotografi experimentati, prosumer…dar parca nu mai e loc de atatia profesionisti si de atata modestie in domeniu.

Ca sa fim pe aceeasi lungime de unda, cand zic pozna ma refer la nazbatii, dracii si alte balarii, isprava sau trasnaie asa cum ne mai spune sfantul dex. Daca tot te dai mare fotograf, ca faci ca dregi, mai devreme sau mai tarziu tot dai cu bata-n balta daca nu ai experienta foto necesara. Ca doar nu degeaba ies tot felul de imagini neclare, subexpuse, supraexpuse, fotgrafii arse, lipsite de mesaj si de noima. Si uite cum te prezinti tu ca fotograf cu o trasnaie de album foto in fata tinerilor insuratei! Si de aici poze pozne, ca doar e tot una. Joac-o pe`asta!

Daca ar fi sa-i luam pe toti fotografii la bani marunti (si aici nu vorbesc neaparat de Constanta), vom avea parte de surprize. Sunt ferm convins ca ii numaram pe degete pe adevaratii maestri in ale fotografiei dar care au si tarifele pe masura. Pe buna dreptate as spune, facand doar un mic calcul orientativ, doar aparatura lor sare lejer de un 5 mii de euro fara sa mai punem la socoteala ca vorbim de o aparatura “consumabila”- dar asta tot nu inseamna nimic. Mai nou, fotografii sunt claie peste gramada cu numele dar modestia se pare ca nu are ce cauta in promovarea lor ca meseriasi.

Si pentru a ma face inteles trebuie sa recunosc, am un drum lung de parcurs pana sa ajung eu un profesionist asa ca ii las pe altii sa se imbete cu apa rece, eu mai am de invatat si de cumulat experienta. Pana atunci, imi „pierd vremea” cu aparatul foto in mana…